Kinderen en musea

 

Veel ouders vinden het een belangrijk onderdeel van de opvoeding: cultuur. Ze willen hun kinderen zoveel mogelijk laten zien van kunst en cultuur en wat ervan op te snuiven valt – of het nou laat zien hoe de wereld in elkaar zit of dat het gaat om schilderijen waar je de kinderen over wilt laten filosoferen en omheen wilt laten drentelen.

Helaas is het nogal moeilijk om kinderen te stimuleren te kijken bij dat wat de ouder interesseert. Een karakteristiek en authentiek museumstuk is een stuk minder boeiend voor een kind dat graag naar stripfiguren en tv-personages kijkt dan het is voor een ouder die er al van alles over weet. Hoe maakt u het dan interessant voor de kinderen?

 

Er zijn tegenwoordig veel musea die interactieve activiteiten te bieden hebben, speciaal voor kinderen (maar ook leuk voor ouders). Hierdoor wordt het leren van de geschiedenis of de werking van bepaalde voorwerpen interessant en kinderen onthouden alles beter dan volwassenen: dat wil zeggen, als zij een plezierige ervaring meemaken, is het voor hen gunstiger en logischer dat zij dit onthouden en er dus meer van leren.

 

Zorg ervoor dat uw de kinderen een paar dagen van tevoren weten dat u ze meeneemt naar een museum of iets dergelijks. Voordat ze beginnen te jengelen, is het handig om dat spannende of boeiende verhaal te vertellen (misschien moet u het wat aandikken) over de geschiedenis van het onderwerp, zodat ze de achtergrond begrijpen. Kinderen zijn slimmer dan u denkt, zodra ze weten dat iets een bepaald doel heeft of een bepaalde intentie, is het interessanter en dus leuker.

 

Beloof dat jullie erna iets leuks gaan doen als ze gewillig meegaan, zoals een ijsje. Zorg ervoor dat ze het niet zien als een troostprijs omdat ze niet gingen zeiken, maar als beloning voor hun geduld en interesse. Zorg ervoor dat ze het niet zien als iets waartoe ze gedwongen worden en praat niet steeds met uw man/vrouw over wat er precies te zien is (die saaie kunstwerken) want daar knappen ze op af. Betrek ze erbij op een manier die kinderlijk en vrolijk genoeg is, niet afstandelijk en volwassen – dit schrikt af.

 

Ga niet te vaak en beloof ook eens iets te doen dat de kinderen leuk vinden zoals naar de bioscoop gaan of misschien zelfs een pretpark. Zo zien ze dat het van beide kanten kan komen en ontstaat er een evenwicht die het kind meer doorheeft dan u zelf beseft.

Het is moeilijk om kinderen mee te nemen naar iets dat vaak saai is, maar zorg dus van tevoren dat u goed uitgerust bent en weet waar u het over heeft. Zo kunt u van iets dat educatief en leerzaam is iets maken dat ook nog eens leuk is. Bovendien zijn de musea tegenwoordig stukken beter uitgerust en stukken kindvriendelijker dan vroeger! Dat is alvast een zorg minder.